Periodieke giften

Periodieke gift of termijnen van lijfrenten

Periodieke giften  – of lijfrenteschenkingen – zijn volledig aftrekbaar voor de belasting en niet gebonden aan een minimum of maximum bedrag.

Het verschil met gewone giften is, dat de schenker zich bij een periodieke gift verplicht om de begunstigde jaarlijks gedurende minimaal 5 jaar een bepaald vast bedrag te schenken; dat mag ook in termijnen.

Afhankelijk van je leeftijd en inkomen ontvang je via je inkomstenbelasting maar liefst 18,6% tot 52% (belastingtarieven 2015) van het geschonken bedrag terug. De inkomsten van de kerk kunnen in het laatste geval bijna verdubbelen als je jouw gewone kerkelijke bijdrage omzet in een periodieke gift en vervolgens het belastingvoordeel mee schenkt. Dat kost je niets meer.

De verplichting tot uitkering tijdens de looptijd vervalt bij overlijden van de schenker.

Hoe gaat het schenken via een periodieke gift in z’n werk ?

  • De schenker verplicht zich om gedurende minimaal 5 jaar jaarlijks een vast bedrag te schenken.
  • Er is een schenkingsovereenkomst nodig om voor belastingaftrek in aanmerking te komen.
  • Een periodieke gift is financieel aantrekkelijk en niet ingewikkeld en het levert een aanzienlijke belastingbesparing op.
  • Al uw kerkelijke bijdragen (voor Kerkbalans, Solidariteitskas, Diaconie, collectebonnen, najaarsaktie, etc.) kunnen in 1 jaarlijks schenkingsbedrag worden opgenomen.
  • Schenkingen buiten de periodieke gift om blijven op de normale wijze aftrekbaar.
  • De periodieke schenking moet worden aangemeld bij de Belastingdienst.

Recentelijk heeft de kerkenraad een folder over periodiek schenken uitgebracht. Indien u een exemplaar wilt downloaden klik hier op folder periodiek schenken voor het downloaden hiervan. Indien u een exemplaar wilt ontvangen, kunt u dat vragen aan één van de kerkenraadsleden of stuur een mail naar scriba.

E.G.A. van Schie
Tel. 010 - 2022371 / 06 12755558
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Mocht u voornemens zijn om periodiek te gaan schenken, dan kunt u via de website van de belastingdienst een een formulier downloaden door te klikken op "overeenkomst periodiek schenken van de belastingdienst" of via de PKN website "overeenkomst periodiek schenken van de PKN".

Rekenvoorbeelden

Voorbeeld 1: Stel jouw bruto inkomen is € 25.000,- en deze is gelijk aan jouw “belastbaar inkomen uit werk en woning “ en je wil netto € 200,- per jaar schenken. Dat is minder dan 1 procent van het bruto inkomen en daarom normaal niet aftrekbaar. Tenzij je periodiek gaat schenken.

Anders gezegd: De giften en de schenking kost je netto in alle gevallen € 200,-  maar in het geval van een periodieke schenking met overeenkomst gaat er afhankelijk van of je wel /  niet gepensioeneerd bent respectievelijk € 345,- of € 264 naar de kerk in plaats van € 200.

 

Voorbeeld 2: Jouw  bruto inkomen bedraagt € 60.000 per jaar (tarief inkomstenbelasting 52%). Je schenkt nu jaarlijks € 800 aan de kerk. Dit bedrag is gedeeltelijk aftrekbaar, omdat slechts € 200 boven de drempel van 1% uitkomt. Als je periodiek schenkt geldt die drempel niet.

Anders gezegd: De giften en schenking kost je netto in alle gevallen € 696,-  maar in het geval van een periodieke schenking met overeenkomst gaat er afhankelijk van of je wel /  niet gepensioeneerd bent in beide situaties € 1.450,- naar de kerk in plaats van € 800.

 

Voorbeeld 3: Stel jouw gezamenlijk bruto inkomen is € 25.000,- en deze is gelijk aan jouw gezamenlijk “belastbaar inkomen uit werk en woning“ en je wilt netto € 200,- per jaar schenken. Dat is minder dan 1 procent van het bruto inkomen en daarom normaal niet aftrekbaar. Tenzij je periodiek gaat schenken. In de periodieke schenking kunnen ook andere bedragen in worden meegenomen, zoals Solidariteitskas en najaarsaktie, maar ook de collectebonnen. De situatie is een gezin van 2 personen. Per gehouden collecte wordt € 0,50 per persoon gegeven voor 45 van ±60 diensten. Een deel van de giften komt boven de drempel en zijn fiscaal aftrekbaar.

 

Anders gezegd: De giften en schenking (inclusief de collectebonnen) kost je netto afhankelijk van of je wel /  niet gepensioeneerd bent resepectievelijk € 357,- of € 390,- maar in het geval van een periodieke schenking met overeenkomst gaat er afhankelijk van of je wel /  niet gepensioeneerd bent resepectievelijk € 616,- of € 514 naar de kerk in plaats van € 435.

 

Voorbeeld 4: Jouw  bruto gezamenlijk inkomen bedraagt € 60.000 per jaar (tarief inkomstenbelasting 52%) en deze is gelijk aan jouw gezamenlijk “belastbaar inkomen uit werk en woning“. Je schenkt nu jaarlijks € 800 aan de kerk. Dit bedrag is gedeeltelijk aftrekbaar, omdat slechts € 200 boven de drempel van 1% uitkomt. Als je periodiek schenkt geldt die drempel niet. In de periodieke schenking kunnen ook andere bedragen in worden meegenomen, zoals Solidariteitskas en najaarsaktie, maar ook de collectebonnen. De situatie is een gezin van 4 personen. Per gehouden collecte wordt € 0,50 per persoon gegeven voor 45 van ±60 diensten. De andere giften komen ook boven de drempel en zijn fiscaal aftrekbaar.

Anders gezegd: De giften en schenking (inclusief de collectebonnen) kost je netto in alle gevallen € 897,-  maar in het geval van een periodieke schenking met overeenkomst gaat er afhankelijk van of je wel /  niet gepensioeneerd bent in beide situaties € 1.869,- naar de kerk in plaats van € 1.220.

 

Let op: Indien u met andere eenmalige giften de drempel reeds hebt overschreden dan kloppen bovenstaande voorbeeldberekeningen v.w.b. de eenmalige giften niet.

De hoogte van de belastingteruggave bij een periodieke schenking afhankelijk is van jouw inkomen en leeftijd. De schenking dient voor vijf jaar schriftelijk vastgelegd te worden om het belastingvoordeel te genieten. Wil je exacter weten hoe schenken bij jouw zou kunnen uitpakken, kijk dan op www.schenkservice.nl/bereken-uw-voordeel. Voer het jaarlijkse bedrag van schenking in samen met je bruto-jaarinkomen en leeftijd en bereken wat je extra kunt schenken of terug ontvangt van de Belastingdienst.

 

Het bankrekeningnummer van de wijkraad van kerkrentmeesters voor de wijk Schenkel is: NL29 RABO 0373 7173 50 (v/h NL20 FVLB 0699 8788 10 bankrekening 69.98.78.810) t.n.v. Protestantse wijkgemeente Schenkel, te Capelle aan den IJssel. Bij betaling gaarne vermelden de bestemming waarvoor de betaling bedoeld is.

Voor meer informatie kan je onze kerkrentmeesters ook een mail versturen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om rechtstreeks contact op te nemen met de wijkkerkrentmeester, Martin van Dieren, die je hier meer over kan vertellen.